Ga naar hoofdinhoud

Indien u gekozen heeft voor een model, moet u ook uw framemaat kiezen. Een volwassen fiets wordt in meerdere maten gemaakt. Het is erg belangrijk om de juiste framegrootte (framemaat) te kiezen.

Hoe doet u dat?

 1. U meet uw oude fiets op. Met de met behulp van een rolmaat de afstand tussen de bovenkant van de zitbuis, daar waar de zadelpen ingaat, tot aan het hart van de trapas. Dat is de verbinding tussen de linker en de rechtercrank.
  Deze lengte in centimeters is dan de framehoogte van de fiets. Dit wordt dan als volgt weergegeven bijv.: 57cm.
  Let op: indien u bij uw nieuwe fiets kiest voor een fiets met een verende zadelpen, moet uw zadelpen in uw oude fiets minimaal 4cm uit het frame komen.
 2. U kunt ook zelf uw framemaat bepalen. Meet de binnenbeenlengte van een van uw benen op. Doe dit door met blote voeten ongeveer 20cm met uw voeten uit elkaar te gaan staan. De lengte vermenigvuldigt u met de factor 0,65 voor een stads – en hybride fiets.
  Voor een racefiets en ATB gebruikt u de factor 0,66.

  Bijvoorbeeld: Stads- en Hybridefiets: uw binnenbeenlengte is 95cm. Dan wordt uw framemaat: 95x 0,65 = 61.75 cm. Hierna zoekt u de dichtsbijkomende framehoogte uit. In dit geval zou u framehoogte 61cm nodig hebben.
  Let op: Deze berekening is voor een framehoogte zonder verende zadelpen. De vering die in de zadel pen zit verhoogt de fiets met circa 4 cm. U moet, als u zo’n fiets aanschaft, uw framemaat met 4 cm verlagen. Voor een fiets met verende zadelpen zou u dan een fiets met een framehoogte van 57cm nodig hebben.

U weet nu dat u de juiste framehoogte heeft. Tijdens het fietsen kunt u de zadelpen in hoogte verstellen zodat u het meest comfortabel fietst. Hieronder hebben we een aantal tabellen die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste framehoogte.

Let op: deze tabellen zijn een leidraad.

Neem bij twijfel altijd eerst contact met ons op!

Scroll naar boven