Ga naar hoofdinhoud

Handige informatie voor de aanschaf van een e-bike.

Met het weer – en vooral de wind – in Nederland kan het soms fijn zijn om wat extra fietsondersteuning te hebben. Dat geldt ook als je een lange afstand wilt fietsen of als zelf trappen lastiger gaat. Dan is een elektrische fiets een prima oplossing: optimaal fietsplezier met minimale inspanning en maximale ondersteuning. Maar zelfs als je niet per se extra ondersteuning nodig hebt, kan een elektrische fiets een goede keuze zijn. Elektrisch fietsen maakt onderweg zijn een beetje makkelijker en nog veel leuker!

Het kiezen van de ideale elektrische fiets, of e-bike.

Dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het is lastig om te kiezen omdat er zoveel modellen en uitvoeringen zijn. Gewone of krachtigere motor, welke accucapaciteit, ketting of belt – wat past het beste bij jou? Je wilt natuurlijk zeker van je zaak zijn voordat je tot aanschaf overgaat. Aan een elektrische fiets hangt immers een prijskaartje, het is een kostbare aanschaf. Maar hoe kom je erachter welke elektrische fiets past bij jouw wensen en eisen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Een elektrische fiets combineert jouw eigen kracht met de kracht van een elektromotor. Deze motor ondersteunt je tot ongeveer 25 kilometer per uur. De elektriciteit voor dat ‘duwtje in de rug’ komt uit de accu, die zich vaak in de achterdrager of in het frame bevindt. De motor van een e-bike zit, in de meeste gevallen, in het midden van de fiets. Slimme sensoren meten je snelheid, je trapkracht of de rotatie van je pedalen. En gebruiken deze gegevens om de juiste elektrische ondersteuning te geven.

Een e-bike bedien je heel eenvoudig vanaf het stuur. Daar kies je bijvoorbeeld het niveau van de ondersteuning. Op je stuur bevindt zich ook een display, waarop je van alles kunt aflezen. Hoe hard je fietst bijvoorbeeld, of hoeveel kilometer je er al op hebt zitten.

Vaststellen waar u de fiets voor gaat gebruiken is erg belangrijk.

De keuze voor een elektrische fiets hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeuren en budget, ook de manier waarop je de fiets gaat gebruiken is van belang. Is de fiets voor korte, dagelijkse ritten in de buurt en zo nu en dan een fietstocht? Dan wil je een elektrische fiets die snel de juiste ondersteuning geeft, zonder dat je daarvoor moeite moet doen. Fiets je veel lange afstanden, woon-werkverkeer of ga je op fietsvakantie? Dan wil je een fiets met een accu die voor langere periode ondersteuning biedt. De manier van gebruik bepaalt dus je keuze voor de verschillende (technische) onderdelen.

Gaat u lange stukken fietsen? Alle merken bieden een accu upgrade keuze bij de aanschaf, vraag ernaar bij onze adviseur.

Een fiets die past bij uw budget.

De prijs van een elektrische fiets start rond de € 1.500 en kan oplopen tot ruim € 6.000. Maar hierbij geldt dat een goede elektrische fiets niet de duurste hoeft te zijn. Je keuze voor onderdelen en eigenschappen bepaalt de prijs van de fiets. Beschik je over een (beperkt) budget? Bepaal dan welke eigenschappen van de elektrische fiets voor jou het belangrijkst zijn en start daarmee de zoektocht naar jouw ideale fiets. Komt de prijs van jouw ideale elektrische fiets boven het budget uit? Dan kan je overwegen om gebruik te maken van een Leaseplan. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag, maar je beschikt wel direct over de fiets. Deze oplossing wordt gecombineerd met een fietsverzekering en service en onderhoud! Zorgeloos rijden, een leaseoplossing kan een uitkomst bieden!

Vraag u werkgever naar de mogelijkheden voor Fiets Lease of een fietsenplan!

De plaats van de motor is van invloed op het rijgedrag van de e-bike.

Plaats van de motor
De motor van een elektrische fiets kan op drie plaatsen zitten. De plaats van de motor is van invloed op het rijgedrag van de e-bike. De middenmotor geeft u het natuurlijkste fietsgevoel. Achterwielaandrijving geeft je bijvoorbeeld ‘een duwtje in de rug’. Voorwielaandrijving voelt iets meer of je ‘voortgetrokken’ wordt.

Na jaren van ervaring kan je wel stellen dan de middenmotor het meest in het straatbeeld te vinden is. Met als koploper het Bosch-systeem, hoge kwaliteit en betrouwbaarheid gegarandeerd.

Middenmotor
Ben je vooral op zoek naar stabiel rijgedrag? Een middenmotor zit op de trapas (in het midden van het frame) en zorgt door het lage zwaartepunt voor een goede balans en gewichtverdeling in de elektrische fiets. Bovendien is het makkelijker om zelf een band te plakken of te verwisselen omdat de motor niet in het wiel zit. De nieuwste generatie middenmotoren zijn nagenoeg geluidloos, Alleen de allerkrachtigste motoren niet, vanwege de aluminium tandwielen in de motor.

Onze e-bikes met middenmotor zijn voorzien van BOSCH-technologie en Shimano technologie. Deze motoren geven een krachtige ondersteuning. Een middenmotor is door zijn kracht en techniek uitermate geschikt voor heuvels en bergen.

Voorwielmotor
Wil je weinig onderhoud en kunnen schakelen als je stilstaat? Dan is een motor in het voorwiel praktisch. Wanneer de motor in het voorwiel zit, heb je het gevoel alsof je wordt voortgetrokken. Met de motor in het voorwiel is er ruimte om in het achterwiel een versnellingsnaaf te monteren. In combinatie met een dichte kettingkast levert dat een onderhoudsvriendelijke fiets op. Deze motoren zijn relatief geluidsarm.

Fietsen met voorwielmotor, zoals de Cortina E-U4 zijn erg populair onder de schooljeugd en zijn onder de €2000,- te verkrijgen.

Achterwielmotor
De naam zegt het al: deze motor zit in het achterwiel, het wiel dat de elektrische fiets aandrijft. Een achterwielmotor zorgt zodoende voor een natuurlijke rijbeleving, want ook in een ‘normale’ fiets drijft het achterwiel de fiets aan. De motor geeft je dus als het ware een duwtje in je rug. Als je vaak in heuvelachtig gebied fietst, is een fiets met een motor in het achterwiel prettig.

Deze fietsen zijn altijd uitgevoerd met een derailleurversnelling, omdat er door de plaats van de motor geen dichte versnellingsnaaf te plaatsen is.

In ons E-bike Experience Center

Vrijwel alle modellen in ons testcenter zijn uitgevoerd met een middenmoter van Bosch of Shimano. Prijsklasse vanaf zo’n €2100,-

Voor een voordeliger E-bike hebben wij enkele modellen met een voorwielmotor staan. Deze zijn vanaf zo’n €1500,- te verkrijgen.

Nieuwsgierig geworden? Kom voor advies en een testrit naar ons E-bike Experience Center op de Wattstraat 62 in Sassenheim. Geopend van donderdag t/m zaterdag van 10:00-17:00 uur. Tot dan!

Scroll naar boven